La ce să fii atent când cumperi un laptop second hand și de ce e mai bine să nu o faci

de: Răzvan Băltărețu
04 08. 2015

Dacă vrei să cumperi un laptop second hand, cel mai probabil ai început deja să îl cauți pe site-urile cu anunțuri. Totuși, nu ți-ar strica niște sfaturi care să te ajute să te decizi asupra unui nou computer și să nu dai banii degeaba.

Când cumperi un laptop second hand, fie că o faci de la o persoană cunoscută, fie că este de pe un site de anunțuri, sunt câteva probleme pe care le vei întâmpina. Niciun produs nu este mai bun decât unul nou, căruia îi dai tu țipla jos și pentru care încă ai garanție, dar uneori lipsa de bani te poate motiva să cauți și alte soluții.

Înainte de orice, trebuie să te gândești la ce vei folosi acest laptop și să-i cunoști alternativele. Spre exemplu, poți să ai nevoie de unul foarte ușor, ultraportabil, pe care să îl iei cu tine și să scrii de oriunde. Poate vrei unul de gaming, moment în care greutatea nu mai contează, dar contează ecranul și calitatea tastaturii (în caz că nu folosești un gamepad). Odată ce ți-ai răspuns la această întrebare: „la ce voi folosi laptopul?”, te poți gândi cam ce dotări minime să aibă.

Contează mult rezoluția când vrei să te joci sau să te uiți la filme, dar contează mai puțin când scrii. Contează cantitatea de memorie RAM, procesorul și placa video (neapărat dedicată!) dacă vrei să te joci. Contează autonomia când știi că te plimbi mult și n-ai priză chiar peste tot.

Cum mărești viteza unui laptop (fie și second hand)

Dacă ai, totuși, un laptop sau ți-ai luat second hand unul și ți se pare că se mișcă greu, sunt trei trucuri pe care le poți folosi ca să-l mai „grăbești”. Întâi de toate, curăță-l bine și cumpără-i o platformă cu ventilator ca să-l răcești mai bine. Apoi, adaugă-i mai multă memorie RAM. Am căutat memorii sub 200 de lei, 4GB în total și DDR3 pentru cea mai bună viteză. Am găsit acest model Kingston la sub 150 de lei, acest model Kingmax la un preț puțin mai mare și acest model Corsair cu aceleași specificații. Totuși, trebuie să verifici placa de bază a laptopului ca să vezi la ce frecvență poate rula memoria RAM.

De asemenea, nu strică să treci pe SSD. Sistemul de operare se încarcă de pe unitatea de stocarea, iar cu cât este mai mare timpul de accesare a datelor, cu atât mai bine. Desigur, un SSD stochează mai puțin decât un HDD clasic pentru aceiași bani, dar performanța este mai mare. Am căutat câteva modele sub 500 de lei, dar pe care să ții lejer un Windows 10. Am găsit acest model de la Intel cu 120GB spațiu de stocare. Kingston are un model similar, dar cu spațiu dublu de stocare, pe când de la Samsung am găsit unul de 128GB.

La ce să fii atent când cumperi un laptop second hand

Nu-i nicio noutate, prima impresie la un laptop contează, cum e și în cazul oricărui alt lucru. Dacă arată urât, colțuri distruse, zgârieturi adânci pe carcasă, butoane sărite sau orice altceva la care te-ai putea gândi, atunci acela e un produs pe care cel mai bine îl eviți sau negociezi mult pentru un preț mai bun. Nu contează că un laptop a fost trântit de un copil sau un adult, de câine sau de furtună, cumva a fost afectat fizic și cel mai bine e să-l eviți.

De asemenea, iar aceasta a fost o problemă a vechilor laptopuri Macbook de la Apple, unele carcase din policarbonat crapă. Fii atent și la crăpături în suprafața carcasei, sus sau jos. De asemenea, ecranul trebuie să fie în condiții bune, fără fluctuații de luminozitate, chiar și când e setată la minimum, și fără pixeli morți. De verificat și tastatura, tastă cu tastă, ca să vezi că funcționează, că nu are suc sub ea și este lipicioasă, că are cursa potrivită pentru a scrie sau pentru orice altceva. De asemenea, tot aici, de verificat și touchpad-ul că n-are probleme similare. Dacă are ecran tactil, de verificat și acela pe toată suprafața (poți folosi Paint în acest caz).

Odată ce ai ajuns să testezi laptopul pentru a-l cumpăra, testează tot! Încarcă-l, folosește toate porturile USB pentru a transfera un fișiere mic, verifică și mufa de Internet dacă este în regulă (și dacă dispune de așa ceva), microfonul trebuie să fie funcțional și la fel camera web. Tot la conectivitate intră și cea prin Bluetooth sau WiFi. Poți face și un test de viteză, dacă dorești, să vezi că Internetul e în regulă.

Contează foarte mult când cumperi un laptop second hand și marca, dar și categoria de preț în care au fost poziționate încă de la lansare. Dacă au fost premium, atunci calitatea materialelor a fost mai bună, pe când unul ieftin la lansare va fi ieftin și când devine second hand. Branduri precum Apple, Asus, Lenovo, Dell sau HP livrează laptopuri premium foarte bune, așa că te poți orienta spre alegerea unui model de la unul dintre acești producători. Cele business sunt alegeri bune.

 

Spre deosebire de un telefon, un laptop este mai „plăpând”. Este de preferat să nu cumperi unul second hand, decât dacă ai încredere în vânzător sau dacă toate semnele îți arată că este în stare bună. Lichidele pot ajunge ușor sub tastatură, firele se pot desprinde ușor la lovituri sau scăpări ale laptopului (chiar dacă semnele fizice nu sunt foarte vizibile), iar bateria este prima care are de suferit. La unele o poți schimba, dar cele care vin cu ea în corp rămân așa. Există însă alternative, dacă nu vrei unul second hand.

Laptopuri de ales, dacă nu vrei să cumperi unul second hand

Poate nu ești tipul de om care vrea neapărat un laptop second hand și poate preferi unul „de-a gata”, cu garanție, în pachetul original, laptop pe care doar tu și chinezul care ți l-a asamblat să mai fi pus mâna. Am făcut o listă cu unele modele la preț mai mic și mai mare, gata să pui Windows 10 pe ele, dacă dorești.

Primul model costă aproximativ 1.000 de lei și este un Acer Aspire cu ecran de 15,6 inci la rezoluție HD, o memorie RAM de 2GB și un spațiu de stocare de 500GB. Procesorul este un Intel Celeron Dual Core la frecvență de 2,1GHz. Ai un port HDMI, două USB 2.0 și un USB 3.0, dar dispui de mufă pentru Ethernet și de conectivitate prin WiFi și Bluetooth. Laptopul este disponibil AICI.

Cu un preț puțin mai mare poți cumpăra acest laptop HP cu procesor mai bun și mai multă memorie RAM. Are un Intel i3 la 1,7GHz, 4GB de memorie RAM și un ecran de 15,6 inci HD. Placa video este integrată, iar hard disk-ul este de 500GB la viteză de 5.400 rotații pe minut. Spre deosebire de modelul de mai sus, acesta are și port VGA. Îl poți cumpăra de AICI.

Cu 400 de lei mai mult, aproximativ, poți cumpăra laptopul de mai sus cu Intel i5, dacă ții atât de mult la plusul de performanță pe care ți l-ar aduce procesorul. Toate celelalte dotări rămân la fel, având același monitor antiglare și aceeași cantitate de memorie RAM. Versiunea cu i5 poate fi cumpărată de AICI.

O parte importantă din prețul unui laptop este sistemul de operare. Am găsit acest Dell cu Ubuntu (gratuit, spre deosebire de Windows) cu procesor Intel i5 la 2,2GHz, 8GB de memorie RAM și ecran de 15,6 inci HD. Spațiul de stocare este de 1TB pe hard disk, iar laptopul dispune de două porturi USB 3.0, dar mai dispui de unul USB 2.0 și de unul HDMI. Poți cumpăra acest Dell de AICI.

La aproape 4.000 de lei poți cumpăra un laptop Asus foarte bun, cu procesor Intel i7 de performanță și ecran full HD de 15,6 inci. Laptopul acesta are 8GB memorie RAM, 240GB spațiu de stocare pe SSD, ceea ce înseamnă viteză mai mare, iar placa video este de 4GB și este dedicată. Totuși, laptopul este cam greu la 2,45 kilograme. Poți cumpăra acest model Asus de AICI.

La final, o recomandare pentru gameri. Există Republic of Gamers de la Asus, iar acest model este cel mai ieftin din această gamă. Are ecran de 15,6 inci full HD antiglare, dispune de 16GB memorie RAM și are un spațiu de stocare de 2TB acompaniat de un SSD de 128GB. Placa video dedicată este de 4GB model GTX 950M. Poți cumpăra acest ROG de AICI.